Donnerstag, 22. November 2007

Geschiedenis van Zwarte Piet= Zwart Verdriet



Actiegroep Zwarte Piet= Zwart Verdriet begon in 1994 met demonstraties in de Amsterdamse Bijlmermeer tegen de koloniale karikatuur Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest. De demonstraties vonden ieder jaar plaats tot en met 1997. In 1998 werd het boek "Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht" (Epo, 1998) gepubliceerd (Helder& Gravenberch).

In boek analyseren academici, leraren, journalisten, moeders en vaders het feest en vragen zich hardop af: Hoe kan het dat Nederland het feest niet zonder zwarte Piet wil vieren. Waarom is een zwarte knecht noodzakelijk voor het feest? In 1997 heeft de actiegroep een petitie aangeboden aan de wethouder van Onderwijs met daarin de handtekeningen van 1500 Bijlmerbewoners die ook schoongenoeg hebben van de Zwarte knecht.

Leden van de actiegroep zijn herhaaldelijk verschenen in verschillende discussieprogramma's op de radio, en televisie zoals AT5, en de VARA (Sonja Barend) om hun mening te uiten. In de loop van de jaren heeft de actiegroep veel materiaal gepubliceerd (flyers, posters) waarmee ze het publiek bereikte. Een deel van dit materiaal is op deze site gepubliceerd.

<Academische studies over Racisme en zwarte Piet:

Black Pete: Analyzing a Racialized Dutch Tradition Through the History of Western Creations of Stereotypes of Black Peoples


Zwarte Piet in a wider context of Dutch racism and its colonial history Artikelen:

Pleidooi voor een 'bonte' of 'gestippelde' Piet

Black Skin, White Masks Revisited Contemporary Post-Colonial Dilemmas in the Netherlands, France, and Belgium

Who is black Peter? Ferrist State University: Museum of Racist Memorabilia



The Long-term Historical Development of Racist Tendencies within the Political and Social Context of Belgium. International Journal of Comparative Sociology.2006; 47: 313-334


Oer-Hollands : de onwrikbare rolverdeling tussen Sint en Piet




Boeken:


Ookal is hij zo zwart als roet. Auteur: Rahina Hassankhan

White on black : images of Africa and blacks in Western popular culture. Auteur: Jan Nederveen Pieterse (Also translated in Dutch as " Wit over Zwart" )


Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht. Red.: Helder en Gravenberch

De strijd om Zwarte Piet. Auteur: Helsloot, J.I.A. Hoofdstuk in het boek: Veranderingen van het alledaagse 1950-2000 Activisme:

www.pietopdezwartelijst.nl/
Stichting Eer en herstel.

Discussies:

FUNX:
Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht

Zwarte Piet is Zwart verdriet
: Surinaamse site, Waterkant Free Counter

Keine Kommentare: